Tréning folyamata:

A neurofeedback tréning kezdetekor a legfontosabb, hogy meghatározzuk a kliens jelenlegi állapotát, valamint a saját célját, hogy mit szeretne az állapota javulásának az érdekében elérni, azaz a célját. A konzultáció egy részletes anamnézis felvétel, valamint beszélgetés a klienssel vagy gyermekek esetén a szülővel.

Ezután meghatározzuk a tréning tervet, a klienssel közösen meghatározzuk azt a célt, amit a neurofeedback segítségével a tréning elérhet.

Fontos megjegyezni, hogy sem ez a tréning, sem más terápia és eljárás nem ígér 100% garanciát. A több éves klinikai tapasztalatokra tudunk támaszkodni, hogy az adott állapot esetén milyen eredmények születtek. Pl. ADHD esetén már a 60-as évektől is jelentős eredményeket értek el a tünetek enyhítésében, napjainkban pedig a kliensek 90%-a tartós javulásról számol be. Mint minden más terápiánál, a Neurofeedback-nél is lehet számolni tünetromlással az első ülést követően. Ilyenkor nem kell megijedni, ez is jó jel, mert arra utal, hogy a kliens reagál a kezelésre.

Tartós tünetromlás és egészségkárosodás nem történik!

Az első konzultációt egy próbafelhelyezéssel zárjuk 5-10 percben, de az idő függvényében akár egy 15-20 perces mini tréning is belefér. Ez gyermekek esetén különösen fontos, hiszen ők kíváncsiak, izgulnak, félnek is néha a sok-sok megpróbáltatás miatt az új dolgoktól.

A tréningtervben javaslatot adunk a tréningek darabszámára az eset súlyosságától függően. A tartós változáshoz kell a 20 alkalom (nem súlyos eseteknél pl. alvászavar, migrén esetében elég), de pl. autizmus spektrum zavar, ADHD esetén 40, ritkán 60 alkalomra is szükség lehet.

Menete: A kliens elhelyezkedik egy kényelmes fotelban egy monitor elé, fejbőrére elektródákat illesztünk egy zselé segítségével 4 ponton.

Legfontosabb feladata a képernyő nézése. A tréning során a tréner folyamatosan kapcsolatban van a klienssel, ill. gyermekek esetén a szülő is bent van. A kliens így visszajelzést tud adni a tréning folyamán az észlelt változásokról, melyek a tréner számára információul szolgálnak a tréning elvégzéséhez. Nem beszélő gyermeknél a tréner folyamatosan figyeli a gyermek testbeszédét, és az alapján próbálja megtalálni az optimális szintet. Gyermekeknél megpróbáljuk elérni a 30 perc folyamatos tréningezést, felnőtteknél ez 40 perc.

A tréning végén levesszük az elektródákat, zselét letöröljük. A hajon maradhatnak zselémaradványok, ennek esztétikai jelentősége van. A zselémaradvány bőrirritációt nem okoz, az egyedüli kellemetlenséget az okozhatja, hogy picikét ragadhat.