Mi az a Neurofeedback ILF, hogyan működik?

⦁ A neurofeedback egy szóösszetétel. A “neuro” szó az idegsejtre utaló előtag (neuro = idegsejt) és a “feedback” pedig angolul visszajelzést jelent. Tehát “idegsejteket vissszajelző”, avagy idegsejtek működését visszajelző eljárást jelent a neurofeedback. Mivel az eljárás pusztán visszajelzést (feedbacket) ad az idegrendszernek a saját működéséről, ezért fontos tudni, hogy egy neurofeedback kezelés során NEM vezetünk áramot a kliens fejébe, NEM használunk elektromágneses stimulációt.

⦁ Az ILF egy rövidítés, amely az Infa Low Frequency (infra alacsony frekvencia –magyar szakirodalomban ultradián hullámoknak nevezik-, amely az EEG hullámok 0.1 Hz alatti frekvencia tartományára utal) szókapcsolatból származik, de bizonyos országokban a módszer alapítójáról elnevezve csak “Othmer módszerként” emlegetik az eljárást. Ugyanakkor maga az Othmer módszer nem pusztán egy eljárás, hanem számos eljárás és módszer komplex ötvözete.

⦁ Előnye, hogy a kliensek viszonylag hamar, tehát már az 5-6. alkalom után is pozitív változásokról számolnak be. Jó megfigyelő kliens vagy gyermek szülője sok esetben már a 2-3. alkalom után is észrevesz változásokat. Ezek nem feltétlenül a célként kitűzött tünetek csökkenését jelentik, hanem jobb elalvást, jobb átalvást, a fejfájások csökkenését, jobb étvágyat, kiegyensúlyozottságot akár.

⦁ A tréninggel elért hatás tartós, mert áthuzalozza az idegrendszert, azaz új kapcsolatokat épít ki. Olyan, mint a biciklizés. Aki egyszer megtanult biciklizni, az sosem felejti el. 

⦁ A neurofeedback tréning egy tapasztalt és speciálisan képzett tréner vezetésével történik. A tréning során a tréner nagyon érzékeny elektródákat helyez a kliens fejbőrére. Ezek az elektródák mérik az agyban található idegsejt hálózatok elektromos aktivitásának finom változásait. Ezt a finom változást tükrözi vissza a tréner a kliensének egy képernyőn. A neurofeedback tulajdonképpen egy átalakított EEG erősítő, amely az agyból elvezetett EEG jeleket képes visszatükrözni az egyén számára. A jelfeldolgozás során az agyi aktivitás bizonyos jellemzőit számszerűsíti egy erre fejlesztett szoftver, amely ezen számok állandó változását egy feedback jellé alakítja át. A feedback jelet pedig a kliens egy animációba, vagy egy tetszőleges filmbe “rejtve” nézi, és ez idő alatt a kliens ennek hatására bizonyos változásokat, érzéseket és érzeteket élhet át. A folyamat során a tréner és kliens folyamatos kapcsolatban vannak, a tréner pedig addig optimalizálja az egyes beállításokat, amíg a kliens egy kellemes, ellazult, ugyanakkor éber és fókuszált állapotba nem kerül. Azzal, hogy a tréner a neurofeedback készülék segítségével visszatükrözi az agyi elektromos aktivitást az egyénnek, lehetővé teszi, hogy az idegrendszerben beinduljanak olyan helyreállító folyamatok, amely eredményeképpen az esetek számottevő részében a kezelni kívánt tünetek elmúlnak, vagy jelentősen csökkennek. Ezen állapot eléréséért a kliensnek nem kell aktívan tennie semmit, csak folyamatosan be kell számolnia a trénernek, hogy miket él meg az ILF neurofeedback tréning során, és az egyes tréning ülések között. A tréner ezen információ felhasználásával folyamatosan optimalizálja a szoftver beállításait.