Bemutatkozás:

Maczó-Jung Tímea vagyok, édesanya, Neurofeedback ILF tréner és AIT/FST Hallástréner.

2008-ban végeztem az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanító szakán. Pedagógusi pályám során alsó tagozatos gyermekeket és 5. osztályban magyar nyelv és irodalmat tanítottam. Már akkor feltűnt, hogy egyre több a tanulási nehézséggel küzdő gyermek. Értelmes, okos gyermekeknek is nehézséget okoz a szövegértés, hallás utáni szövegtanulás. Akkor még nem tudtam, hogy milyen probléma lehet a háttérben és hogyan tudnék hatékonyabban segíteni. Évről-évre egyre több a tanulási,- magatartási problémával küzdő gyermek. Míg pár éve egy osztályban átlagosan egy gyermek küzdött valamilyen problémával, mára már több gyermek fordul elő osztályonként és ez sajnos nem fog megállni. A pedagógusoknak egyre nehezebb lesz a munkájuk, mivel nincs még a magyar társadalom felkészülve
erre a problémára. Ezeket a gyerekeket olyan jelzőkkel illetik, hogy ábrándozó, lassú, figyelmetlen, szétszórt, kezelhetetlen, mivel sokszor magatartás problémák is társulnak hozzá (visszahúzódó, szorongó gyerekek vagy éppen ellenkezőleg, folyamatosan zavarják a tanórákat, hiperaktívak). Szeretnék a két terápiával hozzájárulni ahhoz, hogy a fejlesztésre szoruló gyermekek is sikereket érjenek el, ne kudarcként éljék meg az iskolát. A kisebb gyermekek beszédfejlődése pedig hatékonyabban beinduljon.

A két terápiával Kisfiam fejlesztése során találkoztam. 4 hónapos volt, amikor a gagyogását felváltotta az egész napos sikítás, mindent ezzel jelzett közel 3 éves koráig. Nem mondott szótagokat, szavakat. Mindenkitől csak azt kaptam, hogy fiú gyerek és 3 éves korig nem foglalkoznak azzal, hogy nem beszél. Majd akkor vigyem szakemberhez, ha betölti a 3. életévét. Azóta megtanultam és mindenkinek azt mondom, hogy egy Édesanya mindig megérzi, ha valami gond van gyermekével, és merjen hallgatni az anyai megérzésre. Mi vagyunk legtöbbet a gyermekünkkel, mi látjuk őt minden helyzetükben. 2,5 éves volt Kisfiam, amikor végre eljutottunk egy logopédushoz, aki több órán keresztül „vizsgálta” őt. Segítségével elkezdődött korai fejlesztése, de változás nem történt. 3 éves korában orrmandula műtétje volt, a beszéd területén továbbra sem történt változás. Megkaptuk a pervazív fejlődési zavar diagnózist. Ekkor vettem „kezembe” a dolgot és elhatároztam, tűzön-vízen keresztülviszem gyermekemet addig, míg beszélni nem fog. Így kerültem kapcsolatba először a Neurofeedback terápiával, ami már hatalmas változásokat hozott Kisfiamnál. Végre megszűntek a sikítások, rendeződött az alvása (előtte egész éjszaka forgolódott, többször felébredt), és ezt követően már bárhova el tudtunk menni vele (előtte vásárolni sem lehetett vele, mert teljesen felpörgött, pakolta a polcokat, rohangált a boltokban). A 10 napos AIT/FST hallásterápiát 4,5 éves korában csináltuk meg, és a 3. napon a modulált zenehallgatás végén levettem a fülhallgatót a fejéről, számunkra megtörtént a Csoda: elkezdte sorolni, hogy mik vannak a szobában. Onnantól napról-napra egyre több szava lett és mondatokban is elkezdett beszélni. A sors úgy alakította az életemet, hogy lehetőségem nyílt a két tréner képzést elvégeznem.

Természetesen mind a Neurofeedback ILF, mind az AIT/FST tréning felnőtteknek is számos problémára nyújt segítséget, melyet a következő oldalakon részletezek.