Hogyan zajlik a tréning?

1. Negatív fülészeti lelettel – tympanometriás mérés és fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálat- lehet kezdeni a tréninget.

2. Anamnézis felvétele+ általam végzett hallási figyelem mérés (5 éves kortól), melyet audiométer segítségével végzek 11 frekvencián. A vizsgált személy fülére fejhallgatót teszek, és amelyik fülében hallja a sípoló hangot, azt a kezét emeli fel. A vizsgálat időtartama a gyermek aktivitásától is függ, felnőttek esetében kb. 20 percet vesz igénybe. Az audiogram és a tünetek alapján elvégzem az egyénre szabott beállításokat a készüléken. Kisebb gyermekeknél és nem beszélő autizmus spektrum zavarral küzdő gyermekeknél nem tudunk hallási figyelem vizsgálatot elvégezni, ilyen esetben a szoftver alap beállítását alkalmazzuk.

3. Tréning kezdete: haza adható készülékkel, Porta FST (tablet, mely egy speciális szoftvert tartalmaz, hozzá tartozó fejhallgató, digitális analóg átalakító). Előnye, hogy nem kell napi kétszer eljönni hozzám. Otthoni körülmények között, a gyermek napirendjéhez igazodva lehet a tréninget csinálni. Az első tréninget én csinálom, minden személyre szabott beállítást elvégzek, a szülőnek otthon csak a bekapcsoló/kikapcsoló és a play gombot kell kezelnie. Nagyon fontos, hogy a tréning csak fejhallgatón keresztül történhet!

A 10 napos tréning ideje alatt és még utána 1-2 hétig, mint minden új terápia kezdetekor itt is ideiglenes tünetromlás következhet be! Mivel az idegrendszernek nagyon intenzív „masszírozása” történik, így hamar elfáradnak a gyerekek. Nyugodtan iktassunk be a nagyobbaknál is délutáni alvást, a kisebbeket hagyjuk tovább aludni. A legáltalánosabb negatív kísérő tünetek: ingerlékenység, nyűgösség, fejfájás.

A pozitív változások időtartama mindenkinél más, előre nem lehet megmondani. Ezért várunk 4 hónapot és a változásokat akkor lehet összefoglalni. Valakinél már a tréning ideje alatt drasztikus változások történnek – mint a mi esetünkben is-, de van, hogy csak 1-2 hónap múlva jönnek a pozitív változások. Mint minden terápia, az AIT/FST sem ígér 100 %-os garanciát arra, hogy minden egyes esetnél drasztikus pozitív változások következnek be.

Tartós tünetromlás és egészségkárosodás nem következik be!