Mi az a Hallási Figyelem Tréning, hogyan működik?

Minden embernél – gyermeknél és felnőttnél – meghatározó, hogy a hallott információt, jelet milyen mértékben és hogyan tudja feldolgozni, felhasználni. A külvilágból nagy mennyiségű auditív ingerek érnek  bennünket. Az idegrendszerünk feladata, hogy ezeket pontosan észlelje, mennyiségileg korlátozza és szelektálja.  Ez azonban jelentős energiát igényel. A legtöbb embernek ez nem okoz gondot.  Azoknak a gyerekeknek, akiknek a biológiai életkorától elmarad az idegrendszer érettsége és/vagy az  auditív feldolgozás is érintett, számukra ez igen fárasztó munka.  A gyengébb beszédészlelésnek, beszédértésnek, hallás utáni szövegértésnek, egyes beszédhibáknak, memória gyengeségnek, figyelmi és magatartási problémáknak, valamint iskolásoknál mindezek mellett az olvasási, írási nehézségnek az egyik oka az auditív feldolgozás zavara lehet, akár ép hallás mellett. Ha egy gyermekről megállapítják, hogy hallása a normális keretek között van, akkor az még nem feltétlenül jelent jó hallást. Meg kell vizsgálni, hogy a gyermeknek nincs-e központi auditív feldolgozási zavara. Olyan, mintha a fül ugyan meghallaná a hangot, de valami megzavarná a helyes, harmonikus dekódoló folyamatot, ami a megértéshez vezet. Sok, tanulási problémával küzdő gyermek mutat nehézséget az auditív feldolgozás területén. Ennek tünete lehet a hallási figyelmetlenség, az elmaradó válasz egy auditív ingerre, gyenge auditív memória, probléma a beszédhang-betű megfeleltetéssel vagy a helyesírással, továbbá a megkésett vagy zavart beszéd és nyelvi fejlődés.

Évtizedekkel ezelőtt egy francia fül-orr-gégész, Dr. Guy Berard fejlesztette ki az AIT módszert (Auditory Intergation Training), mely egy speciális, elektronikusan modulált intenzív zene, ami a központi idegrendszer masszázsát végzi. A mély és magas hangok kiszámíthatatlan időközönként, gyorsan váltakoznak. Az agy így nem képes mintát alkotni, vagyis nem tudja előre megjósolni a következő jelet, ezáltal az auditív inger állandóan újszerű marad. Ezt a zenét hallgatja a gyermek fejhallgatón keresztül 10 napon át 2×30 perc időtartamban. Közepes hangerővel kezdődik, majd fokozatosan eléri az optimális intenzitást. A tréning végére a hallási mechanizmus javul és képes az auditív információ hatékony továbbítására. Fejlődésben való eltérések, tanulási problémák esetén terápiaként alkalmazható, és egyúttal más fejlesztések, logopédiai foglalkozások megalapozására, kiegészítésére is szolgál. A gyermek egész viselkedésére, fejlődésére hatással van. Az auditív feldolgozás javulása még fokozatosan eltart 4 hónapig, amely során a pozitív változások hol fokozatosak, hol drámaian gyorsak. Berard tanítványa és munkatársa volt Rosalie Seymour, aki továbbfejlesztette a készüléket és megalkotta számítógépes változatát az FST-t (Filtered Sound Training). A tréninget 2017-től a mai kor igényeihez igazodva, tablet változatban, otthoni felhasználásra is alkalmassá tették, ennek elnevezése PortaFST.

Az AIT/FST-t több mint 28 kutatás támogatja, amelyek igazolják hatékonyságát és biztonságosságát. 

  • A tréninget csak végzettséggel rendelkező terapeuta végezheti! A készüléket megvásárolni nem lehet, minden trénernek személyre szóló, egyedi kóddal rendelkező Porta FST készüléke van, melyet a tréner bármely országban használhat nemzetközileg elismert végzettségével.
  • A tréning mindenki számára egyénileg összeállított beállítással történik.
  • A tréning ideje alatt és az azt követő 4 hónapban TILOS fülhallgatón keresztül zenét hallgatni, zajos környezetben (koncert, mozi, sportmérkőzések, meccsek) tartózkodni.
  • A tréning ideje alatt TILOS elektronikai eszközt (TV, okos telefon, tablet, stb. kijelzőt) nézni.
  • A gyerekek ilyenkor rajzolással, kirakózással egyéb játék tevékenységgel foglalkozhatnak. A felnőttek egyszerűen pihenhetnek, relaxálhatnak.
  • A tréning 10 napon át 2×30 perc időtartamban történik kizárólag fejhallgatón keresztül. A napi két alkalom között minimum 3 órának kell eltelnie.
  • Mivel a tréning az idegrendszerre és a belsőfülre hat (itt található az egyensúlyszerv is), ajánlott a mozgásterápiák, valamint az egyensúlyra ható mozgások/ sportok szüneteltetése.
  • Az esetek súlyosságától függően (Pl. autizmus, ADHD esetében) ismétlő tréningre lehet szükség (1-3 ismétlés), melyre 6 havonta kerülhet sor.